Etter å ha blitt med i SFK-Laken åpnet det seg en mulighet for å bli med på årets fisketur til Sunnmørsfjordene.

Dag 1

Tirsdag morgen ble bilen pakket og jeg møtte Stein, Ståle og KJS på Kløfta.

SFK-Laken avdeling Romerike er klare som egg

Stein satt på med meg oppover, og praten gikk livlig om fisking. Vi kunne ikke komme frem raskt nok, men ut på ettermiddagen var det dags for å væte snørene.

Vi stiller fiskesuget med litt gylter

Vi var ikke sene om å røske stenger ut av bilen, og var brått i gang med gyltefiske. Forholdsvis mye vind og strøm gjorde det vanskelig å fiske målrettet etter de store. Stein ble dagens mann med ei fin gylte på 1720gr. Selv klarte jeg bare å forbedre persen marginalt.

Etter en kort rast var det klart for turens første havåløkt. Vi delte oss i to grupper. Jeg fisket med Ole Håkon og Leif, mens Stein, Ståle og KJS prøvde en annen plass.

Det gikk ikke lange tiden før Leif meldte om at noe var på gang. Forveningene var høye, særlig for en førstereis som meg, så det skulle ikke mer til for å få opp pulsen hos meg. Dog sitter ikke tilslaget, så det ble ikke noe på første nappet.

Litt lengre ut på kvelden småpiper det litt i alarmen min og det tikker avgårde på snella. Jeg får skikkelig fiskeskjelven mens jeg står der og venter på å gi tilslaget. Dog svarer det ikke i andre enden denne gangen heller.

Ole Håkon har også noe som røsker i stanga i løpet av kvelden, men heller ikke denne sitter.

Ole Håkon gjør seg klar tilslaget

 

Resten av kvelden skjer det lite, vi kikker litt rundt etter microfisk, men finner ingen spennende. Fra det andre laget meldes det om kjipe forhold, så de har byttet plass og slått seg på taggis-kjøret. Vi er ikke sene om å pakke sammen og slutte oss til resten.
Under kyndig veiledning fra KJS gjør jeg meg klar til å få min første taggis. “Bruk denne hekla og senk ned der” – Vips, 15 sekunder senere kan jeg trekke opp mine første 3 taggmakreller. Ny art og poengfisk – High five.

 

Ny art – Taggmakrell, også gjeldene pers med sine 760gr

Vi blir stående litt utover natta og fiske taggis og lyr, men innser at det etterhvert er klart for køya.

Dag 2

Neste morgen unner vi oss en bedre frokost, før vi skal sjekke ut en ny plass for bra gylter. Stein og jeg rekker ei ferge før de andre, og jeg har forbedret persen 3 ganger før resten dukker opp. Først 1000gr, så 1180gr før jeg stopper på 1200gr. Vi fisker litt rundt omkring og artskonkurransen begynner å ta form. Gressgylt, grønngylt, berggylt, sei og lyr kommer på land.

Litt bunking av mat og innsjekk på hytta senere er vi klar for kveldens havåløkt. Forventningene er fortsatt store, særlig med tanke på fjorårets resultat. Vi skal teste en plass både jeg og KJS har kikket på på gulesider i over to år. Råtten bunn er bare forbokstaven. Vi får etterhvert spredd oss utover et greit strekke og setter oss tilrette i stolene og glaner på knekklyset i tuppen på stanga.

Karl Johan konstanterer at bunnen er passe råtten

Hver gang jeg skal kaste om, eller bytte agn er det full-kontakt med moder jord. Akkurat i det jeg sliter med å røske av sena etter kveldens 5 bunnapp runner det som faen på andre stanga. Jeg hiver fra meg stanga og tar opp den andre. Det tikker raskt avgårde, så jeg kliner til med et tilslag rimelig kjapt. Og det svarer i andre enden. Jeg kjenner at det ikke er alle havålers mor, men er egentlig vel fornøyd, siden jeg er litt nervøs for den stygge kanten jeg må få fisken over.

KJS står klar med håven og fisken glir greit ned i håvmaskene. Et lite gledesutbrudd glipper nok fra mine lepper “jepps!”.

En sleip liten sak
Kom til pappa!
Havål på 3280gram, ny art, yay!

Det skjer ikke mer denne kvelden, bortsett fra at jeg mister 6-7 tackler og litt flere bly, noe de fleste andre også gjør.

Dag 3

Leif og Ole Håkon er klar til dagens dont

Vi starter med båtfiske denne dagen. Legger første drift rundt 200 meter, men blir liggende nesten i ro den første timen. Jeg starter med en grei sei, før OHH og Leif tar over showet med brosmer, langer, hyser, lusuer og andre godsaker. Klarer til slutt å lure opp en bluekjeft på 400gram, ny art og high five!

Blåkjeft på 400gram blank. Ny art

Vinden snur og driftene blir litt vanskeligere, så vi velger å gå inn på grunnere vann for å se hva det kan by på.
Vi finner fort sandflyndrer og knurr i fleng, og det oppstår litt blodtåke i båten. En del fin fisk, men også mye smått.

På kvelden tester er det igjen klart for havål. Om ikke forventningene har vært store tidligere, når de nok toppen ift denne plassen. Det er kaldt og surt, og vi flytter på mange krabber, bunnen er som vanlig råtten, men ingen havål forbarmer seg over oss i løpet av kvelden.

Dag 4

Østfolds store sønner

Nok en gang startet vi dagen i båt. Vi bytter vik med det andre laget. Legger først noen drift rundt en holme, men strømmen gjør det vanskelig å få til noe. Vi går derfor i le lengre inn i vika, hvor vi plukker gylter og sypike. Ut over dagen mener vi at vinden løyer, så vi puterer utover mot ei grunne ute i fjorden. Det skjer ikke så mye spennende på toppen av grunna, men med en gang vi kommer ned over kanten begynner det å nappe. Opp kommer det fine matbrosmer og jeg får et litt bedre napp som ender i ei ny langepers på 5280gr.

Jeg får lokket Ole Håkon og Leif til å la driftet gå nedover på dypet. Galant som jeg er ankrer jeg opp med power pro og lar gutta fiske rett ned i forholdsvis grei strøm. Blir litt sliten av å holde båten i ro ved hjelp av sena, så vi velger å forsøke å kjøre opp bunnappet. Jaggu meg er det mye press som skal til for å slite når man har over 500 meter line ute.

På kvelden deler vi oss i to grupper, OHH og Leif tester en plass, mens resten tester en annen. Relativt tidlig på kvelden drar det avgårde på ene stanga mi, men jeg legger sammen 2 + 2 og konkluderer med det noe uvanlige “nise-liner”. Bedre skal det gå for Ståle som har plassert seg midt i grise-ura. Litt ut på kvelden runner det avgårde på stanga hans, og i håven havner det en fin havål, ny pers for Ståle, og havål-drammen sitter løst.

Abemannen fighter havål
Ståle med havål på 4460gr, ny pers

Mer skjer det ikke denne kvelden, så vi rekker en øl i hytta før vi tørner inn.

Dag 5

Flere dagers hardt fiske begynner å tære på kreftene, så vi tar en rolig morgen før vi går over litt litt bryggemeite hist og her. Artskonkurransen begynner å tetne seg til, så vi stikker i ei båthavn og napper opp bergkutling, tangkutling, sandkutling og svartkutling, samt at jeg endelig klarer å få turens første bergnebb for egen del (utrolig men sant). Godt fornøyd med å endelig ha fått hasen på tangkutlingen – nå er alle kutlingene som teller i boks.

Tangkutling på fantastiske 0,96gram

Vi drar videre og fisker på noe vi tror er sild, inntil KJS konstanterer at det er micro-sei, og alle vet jo hvor egnet den er til å få adrenalinet til å bruse.

På kvelden deler vi oss i 3 grupper over en strekning som burde holde ål. Jeg havner på høyre-flanken sammen med KJS og Stein. Igjen blir det krabbeflytting, og jeg konstanterer at håpet om stor-ål begynner å bli tynt. Tror også plassen har for fin bunn, da jeg får opp alle tacklene uten å ryke. Velger derfor å druse ene stanga ut på dypt vann med håp om at det kan være noe annet spennende der ute.

Det er fullmåne, og dertil storflo. Jeg har plassert podden på en bergknatt som floa etterhvert omslutter. Når bølgene etterhvert begynner å flå inn over podden, innser jeg at jeg rett og slett må bryte. Jeg kalkulerer risikoen for tryning til overhengende stor, men velger likevel å ta et bukkesprang over til bergknatten med pod og stenger. Det går som det måtte gå, jeg sklir og knuser kneet ned i berget, ramler bakover og blir våt. Klarer å karre meg opp i stående (på en fot) og rigger ned stengene, mens jeg forsøker å late som jeg ikke har jævlig vondt i kneet. Stein er gentleman og hjelper meg og utstyret over på tørt land, var lite sugen på et nytt bukkesprang med et sviktende kne. Skjer ikke så mye mer spennende denne kvelden.

Tilbake i hytta er det tid for å gjøre opp regnskap. I klassen for største gylte vinner Stein med ei på 1720gr. I klassen for største havål vinner Ståle med en på 4460gr. I klassen for flest arter vinner igjen Ståle med 24 arter, etter et hardt kappløp med OHH (23) og meg (23) . OHH forsøker til og med å få klassifisert blekksprut som fisk, men Leif legger ned veto. I klassen for største fisk vinner jeg med langa på 5280gr.

Dag 6

Vi planlegger en stopp i romsdalsfjorden på vei hjem, men Stein og jeg blir bivånere av oppnapping av leppefisker av middels størrelse. Kjenner ikke engang suget etter å hente ut stanga av bilen. Vi takker resten av gjengen for turen og legger ut på den lange veien over fjellet tilbake til østlandet.

Totalt sett en veldig vellykket og hyggelig tur.

Personlig fangstoppsummering:

4 nye arter:
– Havål
– Taggmakrell
– Blåkjeft
– Tangkutling

To nye perser:
– Lange 5280gr
– Berggylte 1200gr

Totalt fikk vi 29 arter på turen, og jeg fikk 23:
– Berggylte
– Grønngylt
– Blåstål
– Sei
– Taggmakrell
– Lyr
– Havål
– Brosme
– Blåkjeft
– Torsk
– Lange
– Knurr
– Sandflyndre
– Lusuer
– Makrell
– Sypike
– Bergkutling
– Tangkutling
– Sandkutling
– Svartkutling
– Bergnebb
– Gressgylt
– Hvitting

3 thoughts on “25.9-30.9 Førstereis med SFK-Laken

  1. Gratulerer med nye arter, og perser Marius. Høres, og ser ut som, en knalltur med trivelige folk. Svært bra artsuttelling også! 🙂

Comments are closed.