Vi pleier å ha en minst en årlig klubbtur, og forholdsvis ofte går denne til Møre og Romsdal. I år hadde vi fått klemt inn noen dager på Frøya i tillegg.

Forsøker å holde rapporten litt kort her, med fokus på mitt fiske. Mer utfyllende rapporter finner du på SFK-Lakens blogg:

Med på turen var the usual suspects; Leif, Thomas, Ole-Håkon, Ståle, Stein, Karl Johan og jeg. Turen opp Gudbrandsdalen var gjort unna i en fei, tiden går sjelden sakte i selskap med Heier, og vi var blant annet innom temaet fisking på vei oppover….

Når vi ankom Valldal kjørte vi litt rundt og kikket på potensielle havålplasser… det var mange.

Møtte resten av gjengen i hytta, salet opp og stakk og testet havåltrøkket. Det regnet jevnt, så jeg og Ståle valgte en plass som hadde campingbord med tak, helt riktig valg siden det var det eneste stedet i hele midtnorge som var noenlunde tørt denne kvelden. Helt feil kan det heller ikke ha vært når jeg litt utpå kvelden fikk opp den eneste havålen. En liten tass på 4,2kg.

Liten åletass på 4,2kg
Liten åletass på 4,2kg

Mer interessant var nok den som aldri kom opp. Nappet var ok, tilslaget slik det skulle. Hadde kontakt med fisk og måtte sette kreftene til, så mye krefter at stanga brakk. Å røske ålen ut av ura med brukket stang var det prosjekt jeg var dømt til å prate, så det endte med avslitt tackle.

Lørdag ankom vi hytta i Hjørundfjorden, tura ut i båten og kjørte rundt og fisket av oss litt fiskefeber, uten at de helt store fangstene ble tatt.

Søndag fikk vi rapport over sambandet om at Romeriksbåten dro skate på skate, så Heier og jeg ble rimelig gira på å klare det samme, men det eneste som er verdt å nevne av fangst er ny pers på brosme for min del. Dessverre tok brosma knakken på siste rest av kulelager i Avet’en min, noe som skulle krølle til ting litt lengre utover i uka.

Brosme på 9100gram, 95cm. Helt greit
Brosme på 9100gram, 95cm. Helt greit

Vi kjørte den lange veie opp til Frøya, gjorde oss klare til Lysingsatsing dagen etter. Dagen møtte oss med flatt hav, og sol. Jeg hadde virkelig gledd meg til å fiske fra MS Gotland, og lysing er en skikkelig kul fisk, så dette måtte bli bra. Lysingfisket gikk litt trått for mange av de andre, men det virket som jeg hadde Lysinghaillet på plass. Første fisk ble ny pers på 5,7kg, neste lysing var igjen pers, denne gangen 7,7kg så ble det trått lenge, og en del bomtilslag. Avet’en hørtes nå ut som en total kaffikvern, venta bare på at det skulle komme ut metallspon når jeg sveiva. Mot slutten av dagen ble det likevel en skikkelig godfisk:

Tredje lysingpersen for dagen, 9500gram, nice!
Tredje lysingpersen for dagen, 9500gram, nice!

På tirsdagen skulle vi teste et par av godplassene til Fredric etter stor lange. Jeg hadde måtte låne meg ei snelle av Ståle, siden Aveten ikke tålte mer, og tekotaen er et helvete å med sveiving når det blir litt dybde.

Dette skulle bli Ole-Håkons dag, med ny langepers på 21kg og nok en fisk som overgikk gamlerekorden hans. Thomas flyttet også langepersen sin oppover med flere hundre prosent. Selv hadde jeg et lovende napp, og fikk opp en brukbar matlange på 7-8kg.

Vi gikk oss etterhvert inn i noe pigghå, en fisk jeg har et nesten flaut forhold til. Statistisk sett burde dette være den arten jeg burde hatt på artslista for lengst, men ikke hadde. Jeg kjente til og med et snev av misunnelse når Thomas dro denne dustearten før meg. Fiskegudene forbarmet seg endelig over meg, og jeg ble ekstatisk over ny art.

Sykt glad over en fisk bare Kullin kan elske :)
Sykt glad over en fisk bare Kullin kan elske 🙂 1860gram

Etter den utagerende festingen over ny art og Fredrics svar når jeg foreslo at vi skulle fiske bare pigghå resten av turen måtte jeg ta meg en pust i bakken:

Det krever sin mann å fiske pigghå på nesten 2kg
Det krever sin mann å fiske pigghå på nesten 2kg. Et av årsmålene er nådd, fisk med pigg i navnet.

Vi gjorde noen drift for å se om Thomas og jeg kunne notere oss for piggskate, men det endte med torsk og knurr.

Siste dag på Frøya skulle vi teste etter uer og skjellbrosme. Leif fikk en uer tidlig, mens vi andre slet med småhai. Dette skulle bli kjenningsmelodien denne dagen, til og med skippern ble nok litt frustrert, jeg var det i hvert fall. En sjefsavgjørelse om å fiske litt mer lysing ble tatt for å få opp igjen mojoen i truppen. Lysingfisket er skikkelig gøy, egentlig den perfekte fisk, blir stor, ser kul ut, kjemper hele veien, lett å filetere og smaker etter sigende veldig bra. Jeg hadde igjen bra fiske, med 4-5 lysinger i bra matfiskvekt (5-7kg), dog var et par av dem feilkroket i trynet, mulig jeg skal justere litt på tacklet til neste tur. Vi avsluttet dagen med enda litt mer fiske etter uer, men det ville seg ikke. Hvilket betyr at jeg må oppover til Frøya igjen en annen gang, jeg har begynt å glede meg allerede.

Etter en lang biltur var vi torsdag morgen igjen klare for fisking i Hjørundfjorden. Vi startet med skatefiske, og Heier fikk opp en fantastisk fisk på 14kg. Etter dette var han helt umulig å ha i båten, uansett hva han gjorde så ble det ny pers. Vi var innom brygga for å fiske litt mer agnmakrell, der persa han på den, så dro vi og fant det største brungyltområdet jeg noensinne har vært borti, også her pers Ole-Håkon flere ganger og utfisket meg totalt.

Fredag bar det atter ut i båten for mer skatefiske, Romeriksbåten var helt i skaterus og fisket sent og tidlig. Heldigvis klarte Stein å få opp sin første denne dagen, hvis ikke er jeg usikker på hvordan det hadde gått med hans mentale helse. Heier og jeg presset på, uten at det ga særlig andre resultater enn hågjel og en og annen brunsnegle. Jeg begynte å bli alvorlig frustrert over at spisskata ikke fant agnet mitt særlig tiltrekkende. Dog skulle jeg få min lille hevn på kvelden på jakt etter havål.

Havålfisket var skikkelig tregt, men ut av intet rønner det på stanga mi og en knallhard pumpeøkt starter. Fisken presser karbonet i Beastmasteren til det ytterste, men jeg vet at denne stanga er laget av annet gods enn den veike Vengeancen. Fisken får tak i bunn et par ganger så det blir en real brytekamp. Ole-Håkon står klar med håven, og skvetter litt i buksene når han ser det olme dyre komme sakte oppover i vannet. Håvingen går galant og jeg kan juble over ny pers på havål.

El grande beist 16680gram
El grande beist 16680gram
?????????????????????
Havålslim på regnjakka er godt impregnering

Lørdag morgen er jeg igjen klar for nok en økt etter skata. Hadde det ikke vært for gårsdagens havål, tror jeg fiskelysten hadde fått seg en knekk, men skam på den som gir seg. Vi får tiden i båten til å gå ved å dikte opp svensktoppsanger. «Jag vil spränga min rulla» blir en umiddelbar slager, både melodi, tekst og Heiers sax-fill blir smått legendarisk.

Vi har mange drift denne dagen, og endelig på drift 118 eller noe i den duren svaier det akkurat passe i stangtuppen, kanskje skatene liker svensktopp? Jeg gir fisken slakk, den tar line, napper litt igjen, mer slakk og så setter jeg tilslaget. Nada, ingenting, bare tungt. Jeg har jo mine bange anelser om hva det kan være, men tør ikke å glede meg før fisken viser seg og viser at kroken sitter der den skal. Å joda, det er spisskate, turens nest minste, men fy fader for en befriende følelse å endelig klare å lande en targetfisk som sitter langt inne. Jubelbrølet får tupeen til reservetrønderne i Romeriksbåten til å løfte seg, jeg ruller rundt i bunnen av båten sammen med tackler, håv, skate og masse agngugge. JADA!

Holder dette til opptaksprøven i NKML mon tro?
Holder dette som opptaksprøve i NKML mon tro?

 

?????????????????????
Noen ganger så blir man bare så sykt fornøy med en fisk, spisskata på 6060gram var en av disse.

Resten av dagen er jeg med på hva som helst. Foreslår for Heier at vi skal ta oss et drift etter skolesten i timene når fjæra er på sitt laveste, vi drifter rundt med lange takler som kjennes ut som spagetti i et par timer uten at noe skjer, durer over i ei vik og napper opp hver vår glassvar på første nedslippet, og så er fiskeuka over for min del.

Alt i alt var det 9 fantastiske dager, drittvær, godvær, drittfiske, drømmefiske. 2 nye arter (Pigghå og spisskate), 5 perse (Brosme, Havål, Lysing, Spisskate og Pigghå) og veldig mye moro med klubbkompisene. Gleder meg allerede til neste tur.

Comments are closed.